follow kembi okey ! tinggalkan jejak korang di shoutbox supaya kembi senang nak usha blog korang !

kalau suke like jew

Saturday, 15 October 2011

SANDWICH KAPAL LAYAR

assalamualaikum~ kembi nak story sikit memandangkan PMR pun dah habis.. pada hari jumaat bersamaan 14/10 aku dan kawan-kawan segeng mewakili kelas 3Amanah memasuki pertandingan membuat sandwich. aku,aryn,roz,sue and zam membuat sandwich kapal layar. sandwich nie senang jew. mula-mula kembi tak tahu nak buat sandwich apa lalu kembi pun meminta pendapat chef pieqa.

kembi : assalamualaikum..
chef : waalaikumussalam. apa hal ?
kembi : urmm,, nak minta tolong sikit nie.                  
chef : apa dia ?
kembi : sandwich apa yang sedap ?
chef : sandwich telur atau tuna
kembi : sandwich telur camne nak buat (padahal senang jew tu)
chef : sandwich telur rebus or goreng ?
kembi : sandwich telur rebus..

inilah perbualan kembi didalam telefon tetapi telah diringkaskan memandangkan perbualan tersebut mengambil masa lebih 10 minit. cara-cara nak buat sandwich telur senang jew.

BAHAN-BAHAN YANG PERLU ANDA GUNAKAN UNTUK MEMBUAT SANDWICH TELUR :
* telur yang telah direbus
* mentega atau planta atau menjerin (ikut citarasa anda)
* mayonis
* black papper or white papper
* roti yang dipotong tepi
* salad atau kobis yang dipotong-potong
* sosej yang dicincang
* tomato yang dipotong
* timun yang dipotong

CARA-CARA BAGAIMANA HENDAK MEMBUATNYA :
* telur yang telah direbus kacau sehingga pecah
* campurkan telur yang telah menjadi pecah dan berkecai tersebut dalam mayonis dan masukkan black or white papper.
* ratakan mentega / planta / menjerin ke roti
* letakkan telur yang telah dicampur tadi.
* taburkan sosej yang dicincang
* letakkan timun dan tomato
* hiaskan mengikut citarasa anda
* siap dihidangkan

cara-cara kembi dah ajar. sekarang start la membuatnya. pasti keenakkan menjadi teman anda semua. HAHA :) persoalannya kini kenapa kapal layar nama sandwich nie ? kerana sandwich ini telah dihiaskan seperti bentuk kapal..

sandwich kapal layar

 kamilah yang terhebat

kamilah nakhoda kapal


Terima kasih sebab sudi membaca sampai habis

No comments: