follow kembi okey ! tinggalkan jejak korang di shoutbox supaya kembi senang nak usha blog korang !

kalau suke like jew

Thursday, 19 July 2012

RAMADHAN KEMBALI LAGI

assalamualaikum
sihat tak ?
kalau sihat cakap alhamdulillah.
kalau tak sihat cakap alhamdulillah juga.

seminggu sebelum nak puasa
mesti ramai yang nak demam.
sesema, batuk dan pening kepala

kembi juga melalui benda yang sama
so sama-samalah tawakal
semoga kita dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna

bila ramadhan tiba
mesti banyak ceritakan?
nak beli baju, kasut, beg, tudung
and seangkatan dengannya la.

tapi kalau bab terawih
memang malas nak dengar right ?

bila dah puasa
mesti letih, penat
bila time buka puasa
setengah jam dah tunggu dekat meja makan
dah siap tuang air
nasi pun dah cedok

tapi tula kan.
bila time terawih je
mesti malas nak pergi
boleh buat kat rumah lerr
sedangkan kalau buat dekat rumah
comfirm tak buat
kalau buat jemaah dapat banyak pahala

so kembi nak ler citer
macam mana kembi berpuasa
selama sebulan sebelum ni

bila time sahur
semestinya itu kerja kembi
membangunkan orang tidur.
penggera jam loceng memang berbunyi
tetapi tak ada seorang pun nak bangun
kembi just set dekat telefon
senang je kembi bangun.
pukul lima.

kalau sahur just makan biasa je
nasi kadang-kadang bergoreng
telur tak pun ayam yang dipanaskan semalam
nuget or sosej pun kadang-kadang jadi lauk

bila puasa
kiteorang semua okey je
still bekerja macam biasa

waktu berbukalah time kita semua tunggu
makan pun biasa je
sama macam bersahur.
orang pertama habis makan
ialah kembi
kenapa cepat sangat ?
sebab tak nak berebut bilik mandi

time terawihlah yang ditunggu oleh family kembi
sebab apa?
dapat jumpa dengan kawan-kawan
dapat chit chat

dalam pukul 11 malam macam tu
baru ler pulang kerumah.
lepas tu makan bubur lambuk pulak.

kalau nak bubur lambuk kan.
tempat yang paling sedap yang kembi pernah rasa
dekat jalan hamzah, kampung baru
kat situ memang sedap la.
masjid jamek okey la.

bila ramadhan kembali lagi
tunggulah post yang seterusnya
GENG BUDAK SURAU KEMBALI LAGI

.  .  .










Terima kasih sebab sudi membaca sampai habis

No comments: